Rondom het huis Magerhorst bestaat een sage:
Het zou spoken rondom de Magerhorst in Duiven zodra de klokken tijdens kerstmis twaalf keer luiden. Op dat moment, hoort men wapengekletter van zwaarden zonder iets te zien. De heren van kasteel de Ploen en kasteel Magerhorst zijn elkaar volgens de overlevering met zwaarden te lijf gegaan op eerste kerstdag, waarbij de heer van Magerhorst het onderspit moest delven.

Een machicoulis of
mezekouw (ook wel messekouw) is het vierkante werpgat tussen de uit elkaar geplaatste kraagstenen van de stenen uitbouwen van torens en muren van een middeleeuws kasteel. De werpgaten bevinden zich meestal bij de toegangspoort(en). Het woord stamt af van het oude Franse woord machicoller, afgeleid van het oude Provençaalse machacol, ontstaan uit het Latijnse maccare (verpletteren) en collum (nek).

Een mezekouw was bedoeld om aanvallers te kunnen belagen die onder de uitbouw en dus vlak voor de poorten en muren stonden. Mezekouwen maakten het mogelijk om deze vijanden te bestoken met pijlen en met alles wat maar naar beneden kon worden gegooid zoals kokend water en stenen. Kokende olie en hete pek zullen niet vaak zijn gebruikt omdat olie en pek duur waren.

Bron, Wikipedia

MEZEKOUW: deze is te zien op foto nr.5 en nr.7 halverwege de toren,
Het detail hiervan is op foto no.9 goed te zien.